Holland High Tech Event 2021

 Rogier Mul Holland High Tech

Gisteren mochten wij samen met de HAS University of Applied Sciences deelnemen aan het Holland High Tech Event 2021 op de High Tech Campus Eindhoven. Het was leerzame dag, waar de nieuwste ontwikkelingen binnen de Nederlandse HTSM-sector (Hightech Systemen & Materialen) te zien waren. Wij zijn blij dat wij ons steentje konden bijdragen aan deze geslaagde dag!

Langer teeltseizoen onder zonnepanelen

Het mooie zomerweer is weg: maar onder onze zonnepanelen groeien onze gewassen gewoon verder. Door het voordelige microklimaat onder onze zonnepanelen kunnen we ons teeltseizoen verlengen. Normaal groeien bonen niet meer in Nederland rond deze tijd en moeten we deze uit verre landen importeren. Onder zonnepanelen groeien bonen nog wel!

Door agri-PV toe te passen, zouden we dus lokaal kunnen gaan eten en hoeven we minder voedsel in te vliegen. Voor de productie van 1 kg Nederlandse bonen is bijv. gemiddeld 56 l water nodig met een uitstoot van 1,060kg CO2. Bij bonen die uit Kenia worden geïmporteerd is dit 561 l water en 6,475 kg CO2. Lokale productie heeft simpelweg 90,02% minder water nodig en zorgt voor 83,70% minder CO2-uitstoot! Niet alleen door zonne-energie op te wekken kunnen we bijdragen aan een schonere wereld, maar ook door bewust onze inkopen lokaal te doen!

Domeindag gemeente Oss

Recentelijk mochten wij als een van de 9 bezoekslocaties van de domeindag van de gemeente Oss dienen. Wij hebben ons systeem en onderzoek toe mogen lichten aan 9 groepen medewerkers van de gemeente en het ook over groene stroom en de energietransitie binnen de gemeente gehad. Het was een leerzame dag!

Interview Nuffic

Onze Operations Manager Rogier Mul is door Nuffic geïnterviewd over de uitdagingen rond duurzaamheid, waar wij ons binnen de organisatie mee bezighouden: het verlies van biodiversiteit en bodemleven in huidige zonneparken, de verslechterende socio-economische situatie van agrariërs, en hoe je teelt in het microklimaat onder zonnepanelen vorm moet geven. Hoe we samen met de HAS University of Applied Sciences en HAN University of Applied Sciences onderzoek doen naar een oplossing voor deze problemen, wordt ook belicht.

‘Duurzaamheidspark laat agrariërs zien dat er alternatieven zijn’ | Nuffic

Eindpresentatie onderzoek HAS

Gisteren was de eindpresentatie van de studenten van HAS University of Applied Sciences die deze zomer bij ons gewasonderzoek naar teelt onder zonnepanelen hebben verricht. De studenten van de HAS hebben een teeltprogramma voor onder zonnepanelen samengesteld, dit daadwerkelijk aangepland en daarna de groei van de planten en de omgevingstandigheden gedurende de zomer bijgehouden. We willen Stan van Boxel, Tom Bruynen en Che Schamper bedanken voor hun inzet en wensen hen veel succes in de toekomst. Hun harde werk begint letterlijk al zijn vruchten af te werpen!

Osse voedselbank krijgt duurzame sla gedoneerd

Vorige week hebben wij kroppen sla van onder onze zonnepanelen aan de Voedselbank Oss en Omgeving gedoneerd. Naast ons hoefdoel van duurzaamheid vinden we het belangrijk op om deze manier te doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. We zijn blij om een duurzaam product aan te kunnen bieden, dat bovendien ook nog eens gezond is en binnen de schijf van vijf past. We zijn van plan om dit in de toekomst nog veel vaker te doen!

Dtv Nieuws – Osse voedselbank krijgt duurzame sla gedoneerd

Amendement Dubbelgebruik agrarische grond (Gemeente Oss)

De Gemeente Oss geeft de ruimte voor landbouw onder zonnepanelen! De gemeenteraad heeft het Amendement Dubbelgebruik agrarische grond unaniem (!) aangenomen. Het besluit van de raad was om:

“Niet mee te werken aan zonnevelden binnen primair en overig agrarisch gebied, tenzij er sprake is van bedrijfsmatig agrarisch dubbelgebruik waarbij de grond bedrijfsmatig agrarisch wordt benut door bijvoorbeeld gewassen onder de zonnepanelen te telen”

Dit is prachtig nieuws voor innovatieve oplossingen voor zowel de energietransitie als landbouwtransitie .We willen de gehele Osse gemeenteraad (D66, GroenLinks, Socialistische Partij, VDG Oss, CDA, VVD, Beter Oss, PvdA en LOF) bedanken, en indieners Ester Bos en Frans Molenkamp in het bijzonder!

Boer tot bord: afzet in eigen regio

Onze kroppen sla van onder zonnepanelen hebben hun eerste (lokale) afzetkanalen gevonden: Schouten Groente en Fruit en de marktkraam van Zondag en van Wel op de Osse markt. We zijn blij dat de sla binnen de Gemeente Oss blijft en dat mensen uit onze eigen regio nu eindelijk de kans krijgen om onze ‘Groentestroom’ te proeven! Dit past volledig binnen onze filosofie van duurzaamheid, local-for-local en van-boer-tot-bord-landbouw.

Spreektijd bij raadsvergadering van de Osse gemeenteraad

Als reactie op onze eerste oogst van botersla heeft de gemeenteraad van de Gemeente Oss ons uitgenodigd bij een raadsvergadering aan te schuiven. Alle raadsleden hebben bij de vergadering een krop sla van onder onze zonnepanelen ontvangen. Samen met de HAS University of Applied Sciences en de HAN University of Applied Sciences zijn we heel blij met deze belangstelling! De raadvergadering kan hier teruggeluisterd worden (vanaf 9:25):
https://channel.royalcast.com/oss/#!/gemeenteoss/20210527_3